Irigarea tomatelor. Cind se uda rosiile? → Rosiile / Tomate (Solanum lycopersicum),

Acest articol a fost publicat în Rosiile / Tomate (Solanum lycopersicum). Salvează legătura permanentă.

Drip irrigationUdarea/irigarea trebuie sa inceapa dupa doua sau trei saptamani de la transplantare. Mai intai se uda solul de sub radacini. Apoi, se uda randurile inguste si cele late. Numai atunci cand fructele incep sa creasca in masa se uda intreaga suprafata a solului.

Este important sa stiti ca rosiile au nevoie de udare doar in perioadele critice atunci cand acestea au intr-adevar nevoie de umiditate. In primul rand, noi trebuie sa acordam atentie frunzelor. Daca frunzele inferioare au inceput a se rasuci longitudinal, iar in dimineata urmatoare nu se indrepta, inseamna ca solul nu are umezeala, si plantele astfel au tendinta de a se proteja impotriva secetei (atunci udati rosiile bine cu apa – doua galeti intr-un metru patrat). Dar fiti atenti, frunzele se rasucesc sub razele soarelui dogoritor puternic, deoarece plantele au tendinta de a se proteja de arsuri. In cazul in care in fiecare dimineata frunzele tomatelor se indrepta si devin pline de viata, inseamna ca umiditatea solului este suficienta, si irigarea nu este necesara.

In verile calduroase si secetoase, rosiile crescute afara se recomanda sa fie udate seara: umiditatea se pastreaza mai mult timp in sol, iar datorita evaporarii treptate creste umiditatea aerului, ceea ce influenteaza pozitiv plantele. Udatul tomatelor trebuie sa se faca atent, cu grija, la radacina, fara ca sa nimereasca pamint peste frunze. Frunzele murdare cu glod (pamint) asimileaza energia solara si CO2 mai greu. Daca dupa o ploaie puternica, frunzele sau murdarit de glod, ar fi bine sa fie spalate cu apa cu stropitoarea.

Central Coast Organic Farm Tour

Aplicarea îngrăşământului lichid cu potasiu ajută plantele sa păstreze umezeala în celule şi sporeşte rezistenţa la secetă. Dintre îngrăşămintele cu potasiu este cel mai bun de a utiliza ceva fara clor, cum ar fi sulfat de potasiu sau si mai bine de folosit cenusa (1 lingura de sulfat de potasiu sau o ceaşcă de cenuşă la o găleată de apă, 1 litru de alimentare este suficient pentru o plantă).

Cauzele epidemiilor de mană sunt: nutritia necorespunzătoare a plantelor, Umiditatea ridicată, de la irigarea prea intensa şi frecventa, plantele sunt sadite prea des si exista masă verde în exces. Ca urmare, suprafaţa solului din jurul plantelor nu se usuca suficient de soare, nu există ventilaţie -> condiţii optime pentru dezvoltarea bolilor. Umiditatea relativă optimă pentru tomate este de 50 – 65%.

Irigarea tomatelor (dar si a majoritatii legumelor) trebuie incetata atunci cind temperatura aerului se va cobori mai jos de +10°С noaptea. Atunci se mareste umiditatea aerului, pe frunze apar picaturi de roua, iar pe carari dupa ploi baltoacele nu se usuca mult timp  — indicaţie că terenul este deja destul de saturat de umiditate. Ţineţi minte că frunzele de tomate, precum şi alte plante sunt capabile sa absoarba umezeala din aer şi se saturează nu numai pe ele înşişi, ci, de asemenea, aduc umezeala in rădăcini şi chiar in solul din jurul lor.

drip irrigated tomatoes that had been weeded BY HAND

Roşia are o suprafaţă mare a frunzelor şi evaporă cantităţi mari de apă. Recolta de 50 de tone pe hectar – este un randament mare, dar legumicultorii cu experienta obtin o recolta de legume de 100 tone iar uneori, si mai mare (legumicultorul rus P.G. Dercaci primea 160 tone pe hectar). In condiţii de seră o recolta de peste 100 de tone de tomate este ceva obisnuit. În serele mari în timpul sezonului de crestere rosiile se asigura cu un strat de apă de cel puţin 700 mm, printr-un sistem de irigare subteran.

 


Facem schimb de experienţă la tema dată?

Un comentariu la Irigarea tomatelor. Cind se uda rosiile?

  1. constantin spune:

    E foarte important de precizat …….ca rasadurile de tomate (pana la rod) in special cele din solarii , sa fie irigate dimineata/ pentru a nu suferi din cauza diferentei de temperatura ,intre sol si apa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>