Spanacul → Legume, Spanacul (Spinacia oleracea),

Acest articol a fost publicat în Legume, Spanacul (Spinacia oleracea) și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Spanacul este o plantă rezistentă la frig. Semințele încep să încolțească la +2 grade. Lăstarii pot rezista la înghețurile pe timp scurt de până la -8 grade. Temperatura optimă pentru spanac este de 15 grade. La o temperatură mai mare de 20 de grade se accelerează procesul de formare al tulpinilor.

Semințele lui încolțesc chiar si la temperatura de +4…+5 grade, iar lăstarii tineri pot rezista si la înghețuri de până la -10…-12 grade.

În condițiile noastre roada cea mai mare de spanac poate fi obținută la semănarea devreme, iar a doua oară (pentru consumul de toamnă) la semănarea la sfârsitul lui iunie – începutul lui august.

Strângerea frunzelor se limitează la 10-15 zile (în funcție de umiditatea si temperatura aerului). La apariția tulpinilor de inflorescențe frunzele îsi pierd densitatea si fragilitatea, devin  vestede, capătă un gust amărui, îsi pierd din valoarea nutritivă. Există doar câteva soiuri de spanac – Victoria, Godri, Bloomsdale Long Standing-17 și Matador. Semințele se pregătesc pentru semănare în modul următor: pentru început ele se umezesc în apă pentru 1,5-2 zile la temperatura de 15-20 de grade. Volumul apei trebuie să fie de două ori mai mare decât cel al semințelor, aceasta fiind schimbată de câteva ori.

Particularitățile biologice ale spanacului

Spanacul este o cultură care se coace repede si rezistă la frig. Semințele acestuia încolțesc la 4-5 grade, lăstari vizibili apar la 12-18 grade, iar temperatura optimă pentru crestere si dezvoltare este de 14-18 grade. Pentru cultivarea spanacului sunt potrivite lunile de primăvară si de toamnă când în sol e suficientă umezeală, iar temperatura aerului este moderată. La temperaturi înalte, uscăciune a solului și a aerului planta, sărind peste faza de formare a mugurilor, trece direct la formarea tulpinilor. Spanacul creste pe toate tipurile de sol cu excepția celor acide și grele. Pe solurile sărace e de dorit ca înainte de semănare să fie adăugat humus, compost (2-3 kg/m2) sau îngăsăminte minerale (10-15 gr. de selitră amoniacală, 40-50 gr. de superfosfat si 20-30 g/m2 de îngăsăminte cu potasiu).


Facem schimb de experienţă la tema dată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>