Temperatura optima pentru cultivarea rosiilor → Rosiile / Tomate (Solanum lycopersicum),

Acest articol a fost publicat în Rosiile / Tomate (Solanum lycopersicum) și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Seedling - Solanum lycopersicum ´Minibel´Rosiile (tomatele) sunt plante iubitoare de caldura si lumina.

Temperatura optima pentru cultivarea tomatelor (rosiilor) este +20…+25 °C in timpul zilei si +18…+20 °C noaptea. Sunt contraindicate schimbarile bruste de temperatura. La temperaturi sub +15 °C, planta inceteaza a inflori, iar la temperaturi sub +10 °C isi opreste cresterea. La temperaturi sub -1 °C, majoritatea tomatelor mor.

La fel afecteaza plantele, si temperaturile peste +30 °C (se ingreuneaza procesele fiziologice, polenul florilor devine steril, cad florile). Temperaturile peste +34 °C cauzeaza arsuri pe fructele rosiilor.

Temperatura de noapte trebuie sa fie mai joasa decit cea de zi cu o diferenta mai mare de 5 °C. Acest lucru reduce consumul plantelor de substante pentru respiratia pe timp de noapte.

Suma temperaturilor active ( >10 °C) pina la inceputul maturitatii ar trebui sa fie 1.800 – 2.000 °C.

Important: Diferite soiuri de rosii au nevoie diferit de caldura. Cele nordice sunt mai rezistente la frig decat cele din sud.

La plantarea tomatelor in sera, unul dintre cei mai importanti parametri nu este situatia meteorologica sau temperatura aerului ci temperatura solului la o adancime de 10 centimetri de la suprafata. Luati un termometru de casa si ingropati-l in pamint, tineti-l timp de 10 minute, apoi vezi ce arata. In cazul in care temperatura solului trece peste +15 grade – totul este foarte bine, tomatele se vor acomoda rapid si vor produce radacini noi. Si in cazul in care temperatura solului este mai mica de 8 grade – deja nu este la fel de bine, la aceasta temperatura radacinile noi nu cresc, iar cele vechi pot putrezi.


Facem schimb de experienţă la tema dată?

4 Comentarii la Temperatura optima pentru cultivarea rosiilor

 1. Alin Dumitru spune:

  Buna ziua,

  Ma intereseaza mai multe informatii despre irigarea rosiilor (si a legumelor in general). ce cantitate de apa este nevoie si la ce perioada trebuie udate rosiile.
  Multumesc.

 2. Buna ziua,
  M-ar interesa, pe perioada iernii, ce temperatura a aerului cat si a solului, trebuie asigurata pentru culturile de rosii.
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>