Cultivarea aromatelor gutui → Gutuiul (Cydonia oblonga),

Acest articol a fost publicat în Gutuiul (Cydonia oblonga) și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Doar plantarea gutuiului nu înseamnă mai nimic. Este necesară realizarea unui control regulat si îngrijirea plantei, udarea ei, îngrăsarea solului. Doar cu efort zilnic vă va reusi să obțineți o roadă mare cu fructe mari, coapte si suculente. De aceea noi ne vom strădui să vă descriem subtilitățile cultivării pomului fructifer pe nume gutui.

Gutuiul este un pom foios cu înălțimea de cca 4 m, lățimea tulpinii de până la 50 cm și ramuri care urcă în sus. Fructele sale au o multitudine de substanțe benefice, de aceea gutuiul se supune cercetărilor si selecției, de aceea în arealul nostru putem întâlni siuri diverse si hibrizi de gutui, orientate spre o roadă calitativă si bogată.

Cel mai prețios soi de gutui este cel care nu are nevoie de polenizarea de către insecte pentru a face fructe. Un astfel de gutui poate fi crescut singur si pe parcele de acelasi soi, dar dacă alături vor fi gutui de alt soi si copacul va fi polenizat, roada va fi mai consistentă.

Cultivarea gutuilor în grădină

1. Pregătirea solului pentru gutui

Înainte de plantarea lăstarului, solul trebuie pregătit corespunzător. Pentru aceasta este nevoie de îngrăsăminte minerale – 15-20 g de sare de potasiu si 45-50 g de superfosfat pe 1 metru pătrat de parcelă. După adăugarea îngrăsămintelor, solul trebuie săpat.

În continuare, este nevoie de pregătirea gropii de plantare. Se sapă la o adâncime de 35-40 cm si diametru de 45-60 cm. Pe fundul gropii se pune un strat de argilă, mai ales dacă solul este nisipos. Pe stratul de argilă se pun îngrăsămintele, bine amestecate cu pământ, la cca 1/3 din adâncimea rămasă de pun 50 g de cenusă de lemn si 150 g de superfosfat.

2. Plantarea lăstarilor de gutui

În gropile pentru gutui se pun puieții, se acoperă cu pământ, care se tasează un pic. După plantarea puieților de gutui, este necesară udarea usoară, care ajută îngrăsămintele să se dizolve si stimulează cresterea pomului tânăr.

Se recomandă plantarea puieților de gutui pe parcelă de cu primăvară sau toamnă.

3. Îngrijirea gutuilor

În primul rând, străduiți-vă să nu admiteți îndesirea buruienilor în jurul pomului tânăr, deoarece acestea vor extrage substanțele benefice din sol. Buruienile trebuie smulse, iar solul afânat usor, pentru sporirea aerației.

Udarea gutuilor se efectuează de câteva ori într-un sezon, dar nu uitați să udați abundent pomii de gutui în perioada vegetației si formării fructelor. Când pomii de gutui cresc suficient, puteți înceta să-i udați, deoarece planta poate extrage singură umezeala de care are nevoie.

4. Pregătirea gutuilor pentru iarnă

Pregătirea gutuilor pentru sezonul rece este foarte importantă, deoarece în cazul gerurilor mari pomii de gutui pot fi lezați. Multe soiuri de gutui care se cultivă în grădinile noastre sunt rezistente la frig, dar gerurile mari pot să-i afecteze iremediabil. Protejarea de ger are loc destul de simplu – tulpinile copacilor tineri se înfăsoară cu ruberoid la sfârsitul lui octombrie.

Cei mai buni vecini ai gutuilor

Specialiștii nu recomandă plantarea sub gutui a plantelor iubitoare de lumină, deoarece pomul le va umbri mult. În genere, sub gutui nu se recomandă plantarea oricăror plante. Plantarea în apropierea gutuilor a perelor sau merelor va avea un efect favorabil, deoarece plantele înrudite au posibilitatea de a se poleniza, ceea ce e necesar pentru o roadă bogată.

Nu se recomandă plantarea gutuilor alături de copacii puternici care vor acoperi cu coroana lor gutuiul.

Bolile si dăunătorii gutuilor

Gutuiul se consideră o plantă destul de puternică, dar care poate fi afectată de anumiți factori. Gutuii pot fi afectați de afide si alte insecte mici primăvară, iar pentru lichidarea acestora se recomandă efectuarea cu chimicale si var. cu fructele, lucrurile stau mai rău, deoarece calitatea lor poate fi alterată de pete.

Gutuii pot fi cultivați în grădină destul de simplu, fiind un pom puternic, rezistent si nepretențios. Îngrijirea sistematică a acestuia se realizează în prima perioadă de crestere, până puieții de gutui devin puternici, în continuare fiind nevoie de acordat o atenție minimă, efectuându-se udarea rară, hrănirea, curățarea gutuilor si pregătirea ei pentru iarnă.


Facem schimb de experienţă la tema dată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>