Castanul comestibil este utilizat in… (pret kg) → Castan comestibil (Castanea sativa),

Acest articol a fost publicat în Castan comestibil (Castanea sativa). Salvează legătura permanentă.

Fructul castanului este foarte hrănitor. În Corsica, el este alimentul de bază. Din castane se face făină, ele se usucă, se afumă, se fierb, se folosesc la diferite feluri de mâncare și se folosesc ca hrană pentru animale. În castane sunt cantități mari de carbohidrati si proteine, si puține fibre.

La cerchezi, castanul a devenit un copac sacru şi este venerat ca si cedrul siberian. Doar castanul oferă o hrană foarte hrănitoare, miere delicioasă, lenm scump, care pe lîngă faptul că este frumos (mahon, ”красное дерево”), mai este încă puternic, usor si durabil, aproape nu putrezește, ceea ce în climatul subtropical se apreciază foarte mult. Lemnul castanului se foloseste in constructia de nave, mobila si intrumente muzicale.

Randamentul unui castan adult, este în medie de 100 – 200 kg (castane de la un copac). Productia de miere 500-600 kg/ha. Din lemnul castanului adult se pot fabrica 4-6 m³ de scînduri.

Pretul castanelor în toamna anului 2008:

  • în Tuapse 2 $/kg
  • În Krasnodar 3,3 $/kg.
  • În Rostov-pe-Don 6,5 – 16 $/kg

Costul unui borcan de 3 litri de miere de castan în Tuapse a fost – 50 $.

Pretul scindurilor din castan direct de la fabrica – 525 $/m ³. Costul bustenilor de castan în Turcia 835 $/m ³. Deci, un castan este o resursă economică bună.

Pretul, in 2010, la faina din castane – 23 $/kg, la castane prajite 13 $/kg (în vînzarea cu amanuntul)


Facem schimb de experienţă la tema dată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>