Batat, Cartof dulce – descriere → Batat (Ipomoea batatas),

Acest articol a fost publicat în Batat (Ipomoea batatas). Salvează legătura permanentă.

tuberculi de batatBatatul – leguma comestibila, cu gust dulce-făinos. Cultivat pentru radacinile (tuberculi) asemanatoare cu cartofii obisnuiti. Batatul este o liana care se imprastie pe pamint (la fel ca dovleacul). Tulpinile lui se inradacineaza la noduri, se ingroasa puternic, formind tuberculi albi, portocalii, roz sau rosii. Un tubercul de “yam” cintareste de la 200 grame pina la 3 kg, si mai mult.

Batatul are mai multe soiuri. Sunt soiuri dulci, soiuri asemanatoare la gust cu cartoful obisnuit, si inca soiuri decorative.

Cu toate ca la noi este putin cunoscut, acesta creste foarte bine in conditiile noastre climaterice.

Un avantaj considerabil fata de cartoful obisnuit este ca gandacul de Colorado nu-l atinge :).

Fiind o planta tropicala, yam-ul nu rezista la inghet.

Se inmulteste prin butasi, seminte si lastari (crescuti din tuberculi).

Cel mai des sunt crescuti prin rasad obtinut din tuberculi. Se sadesc tuberculii in sere, solarii, sau in ladite cu nisip umed chiar pe fereastra din casa. Peste 40 – 45 zile lastarii (de 15-20 cm) se taie si se inradacineaza în ghivece sau borcane. Peste inca 15 – 20 zile cresc alti lastari noi (daca la prima taiere au ramas cioturi de 6-8 cm). Rasadul obtinut se planteaza atunci cind temperatura medie, de afara, ajunge la +15…18°С dupa schema 70×70 cm sau 80×35 cm.planta tinara batat

Recoltarea cartofului dulce se face in octombrie – noiembrie. Se scot tuberculii din pamint, se usuca (zvinteaza) si se pastreaza in beci la temperatura +10…12°С.

Tuberculii de yam se maninca copti, prajiti si fierti. Pot fi fierti cu coaja sau fara. Pot servi ca ingredient la piureu, placinte, supe, gemuri, …, si multe alte bucate, asta deacum depinde de fantezia bucatarului.

Tulpinile si frunzele tinere se folosesc in salate.

ATENTIE – Consumul ridicat de cartof dulce este interzis persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.

Tuberculii proaspat curatati trebuiesc folositi imediat sau tinuti intr-un vas cu apa (acoperiti complet), deoarece altfel li se inegreste miezul.

In zilele noastre, batatul este cunoscut doar ca cultura (agricola). Se cultiva in zonele tropicale, subtropicale, dar creste si in zona noastra tempetata.
Batatul fiert este mai putin nutritiv decat cel facut la cuptor.

Facem schimb de experienţă la tema dată?

6 Comentarii la Batat, Cartof dulce – descriere

  1. toma sebastian spune:

    Doresc sa cumpar samanta de batat. Ma puteti ajuta?

  2. Viorel spune:

    Și în rețeaua LIDL se gasesc cartofi dulci.
    Doresc să aflu o sursă serioasă de cartofi dulci ptr. sămânță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>