Arahide (Arachis hypogaea)

radacini cu "nuci de pamint"

Cum se formeaza "nucile de pamint"?

Plante de "arahis"

Temperatura optimă pentru cultivarea arahidelor

planta de arahis, abia rasareArahide – o planta iubitoare de căldură şi umezeala-iubitoare. Semintele încep să germineze la +12°C. Boabele de arahide se pun in pamint atunci cind solul are +14°C la adincimea de 10 cm. Răsadurile sunt sensibile la îngheţ. La -1 °C plantele mor.

Temperatura optimă pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor +25…+28 °C. Toamna boabele se formează numai daca temperatura depăşeşte +12°C. Arahidele absorb cea mai multa umezeala în stadiul de înflorire şi formare a fructelor. Daca solul nu este deajuns de umed, plantele de dezvoltă slab si producţia de boabe este scăzută. In perioada de la plantare pina la inflorire, arahidele nu sunt asa de pretentioase la umezeala, si pot rezista chiar si seceta. Alunele de pamint nu cresc la umbra şi necesita un sol bogat in elemente nutritive.

Arahidele se seamana, atunci când temperatura solului la adâncimea de 10 cm ajunge la 14-15 °C. Pentru însămânţarea unui teren mare, cel mai frecvent se foloseste semanatoarea de porumb, cu interval de 70 cm intre rinduri. Norma de seminte pentru însămânţare - 50-80 kg/ha, boabe – 25% mai mult. Plantarea se face la o adâncime de 6-8 cm.

Sa remarcat faptul că producţia de arahide în cultivarea comercială cu irigare este: 4.000 kg/ha, şi fără irigare – 1.000-1.600 kg/ha.

2 comentarii

arahide in gradina

arahidele rodesc bine…

arahidele in coaja

arahide decojite

Arahide

arahida incolteste

floarea arahidei

Arahide

Arahide – alune de pamant – descriere + foto

In realitate arahisul nu este nuca, ci seminta a plantei din familia leguminoaselor. Se inmulteste prin boabe. Perioada de vegetatie 150 – 180 zile. Prefera soluri usoare, nisipoase, bine afinate. Necesita tarnuire si irigare (dupa conditii).

Creste pe solurile usoare, nisipoase, bogate in substante organice, cu pH 5-6. Nu tolereaza seceta. Pentru germinare este nevoie de temperaturi mai ridicate de +10…12°C. Semintele se seamana in aprilie-mai, la 6 – 8 cm adancime, in rinduri la distanta de 0,5 m si 10-15 cm intre plante.

„Alunele de pământ”  se cultiva prin semanarea directa in sol sau prin rasad.

In dependenta de soi si conditiile climaterice, de la semanat pina la coacere trec 120 – 160 zile. Recoltarea arahidelor seamana mult cu recoltare cartofilor. Tufisoarele se smulg din pamint cu tot cu boabe, si se lasa putin la soare pina se zvinteaza, pentru a putea fi pastrate. Continuarea

4 comentarii

planta tinara – Arachis hypogaea

Ilustratie botanica – Arachis hypogaea