Mur (Rubus fruticosus)

Cum arata murele?

mure negre

mure negre

mure

mure negre

mure negre

Cum se face marcotajul?

Rubus fruticosus – mure de padure primavara

Mure de padure

Mure coapte negre

tulpina spinoasa a murului de padure

Murul, arbust fructifer – descriere Rubus fruticosus

Mur – arbust fructifer multianual. Este culivat pentru fructele negre dulci care se coc in iunie-august. Murele se intilnesc foarte des in natura, mai ales in paduri. Iar cultivarea lor este relativ simpla si usoara. Poate fi crescut cu succes aproape peste tot.

Murul (BlackBerry) are aproape 200 de specii. Din cele cultivate trei soiuri sunt Europene şi nouă specii SUA. Soiurile de mur se împart în două grupuri: mur tiritor si mur cu ramuri drepte.

Cultivarea murelor este foarte asemanatoare cu cultivarea zmeurei.
Murele cu ramuri drepte se culeg cam la 1-2 saptamani dupa sezonul capsunilor; fructele de soi taratoare incep sa se coaca pe la mijlocul verii.

Murele se inmultesc la fel ca zmeura, prin radacini, prin butasi, sau prin ingroparea unei portiuni scurte de lastar in pamant.

Pentru ca sa nu trebuiasca udate, tufele de mur se mulcesc cu paie, rumegus, iarba taiata, resturi de lemne, coceni de porumb, etc. care opresc buruienile, pastrarea umiditatea si substantele nutritive.

Tufele de mur cu ramuri drepte necesita numai sa fie taiate asa ca sa nu depaseasca 91-120 cm inaltime, pe cind cele tiritoare (cataratoare) trebuie ridicate, legate pe speliere. Continuarea

Cunosti mai multe?

Mur

Rubus fructicosus – mur, rug, murai, murar, muroi