Naut (Cicer arietinum)

Temperatura optima pentru cultivarea nautului

Chickpea podsNautul este larg răspândit în zonele cu clima arida. Prin urmare, exista o confuzie greşită că nautul nu rezista la temperaturile reduse. In realitate, el este una dintre culturile cele mai rezistente la frig din categoria leguminoaselor boboase. De exemplu, în Uzbekistan în unele zone se practică însămânţarea de toamna cu năut. În timpul iernii, sub zăpadă, plantele rezistă temperaturi de până la -25°C. Primăvara devreme nautul rezista temperaturi pina la -16°C. In timp ce alte boboase nu rezista o astfel de reducere a temperaturii.

Nautul face parte din culturile rezistente la frig (si la seceta). Seminte încep să germineze la o temperatură de +2…+5 °C, si rasar prietenos la +4…+8 °C (cam peste 3-4 saptamini de la semanat). La temperatura solului de +8…+10°С, plantele rasar in 9-10 zile. Rezista la îngheţ, de până la minus -8…-10 °C. Cu toate acestea, în timpul înfloririi, formării şi maturizării boabele nautul are nevoie de multa căldură, temperatura optima in aceasta perioada este +24…+28 °C ziua, si +14…+15°C noaptea.

Suma temperaturilor medii necesare pentru maturizarea nautului este 1.800-2.000 °C.

Cunosti mai multe?

Planta de naut

Cicer_arietinum botanic naut

Cum arata nautul in gradina?

planta de naut – Cicer reticulatum

Boabe de naut

boabe naut

Naut – cultura timpurie rezistenta la seceta si ingheturi

Nautul – planta leguminoasă, timpurie, rezistenta la seceta, arsita si ingheturi (până la -6°C). Este cultivat pentru boabele folosite in culinarie, atit verzi cit si coapte (uscate). Varfurile proaspete ale plantei de naut pot fi intrebuintate in diferite retete culinare.

Nautul se pastreaza bine.

Năutul prefera solurile mijlocii si usoare, cu aciditatea scazuta fara excese de umezeala. Creste si se dezvolta foarte bine pe cernoziomuri.

Nautul poate fi semanat primavara devreme, la temperatura minimă de +3…4°C. In perioada de vegetaţie temperatura medie nu trebuie să depăşească +20…21°C.

Pentru a depasi seceta, nautul îşi opreste cresterea, dar o reia dupa prima ploaie, neinfluenţînd semnificativ nivelul producţiei.

Perioada de vegetaţie a nautului este ~75 – 130 zile. Continuarea

1 comentariu

Naut

Cicer arietinum – naut, nahut, mazarea berbecilor, mazariche, mazare-turceasca, bobul mocanului